retroida.blogg.se

FÖLJ MED PÅ FÄRDEN IN I RETRO VÄRLDEN

En teknisk retropryl i mitt hem

Kategori: 506070tal, retrolycka

Tillsammans med andra retrosjälar tar jag mig nu an utmaningen att skriva ett blogginlägg om en teknisk retropryl i mitt hem. Den var svår och jag har tänkt och klurat på det hela veckan och till slut kommit fram till mitt val av pryl för det är ju inte så att det vimlar av tekniska retroprylar. 

I min hall intill emmafåtöljen står den här eleganta ljust gröna kobratelefonen och lyser upp med sin närvaro men dessvärre lyser den funktionella tekniken med sin frånvaro. Vilket är riktigt synd men jag har pluggat in den i uttaget ändå för en verklighetssyn såklart. 
Denna tekniska skönhet tillverkades åren 1956-1982, den har aldrig tillverkats under min levnadstid för jag kom till världen -83. Idag kallas telefonen av många som den berömda kobratelefonen men egentligen skulle den ha döpts till Erifon om inte de namnet hade varit upptaget redan. Telefonens första namn blev istället Ericofonen. 
Kan ni tänka er att den här telefonen är en så kallad allt i ett telefon med taltransformator, mikrofon, hörtelefon, brytare och fingerskiva! Ungefär som dagens iPhone ;) 
Källa: www.kobratelefonen.se


Kobran är formgiven av Ralph Lysell och Hugo Blomberg och gjordes i flera färger. Jag tror att färgerna som den tillverkades i var grön, röd, blå, grå och vit. 
Källa: http://www.tv4.se/tv4/artiklar/historien-om-kobratelefonen-4fc3ad1804bf72228b00b18f

De gånger jag stött på kobratelefonen under mina loppisturer har priset legat någonstans mellan 800-1000 kronor och den röda kobran tycks vara den som är dyrast. Jag undrar varför fallet är så? För mig har alla färger samma värde och jag är glad över min kobratelefon men jag hade önskat att få höra dess ringsignal och svara i den en dag. 
Ring Ring!!! 
Ja hallå det var RetroIda speaking ;) 

Andra retrobloggare som antagit utmaningen är 
Vintagespyglass.blogspot.se 
jjform55.blogspot.se
Frokenotilias.se 
Precisensan.com
Tallbacken.net
Tantemmasbravader.wordpress.se 

KOMMENTARER:

 • K säger:
  2014-11-24 | 09:39:12

  Dessa gamla kobratelefoner har (så vitt jag vet) aldrig haft någon hörbar ringsignal, utan man hade en liten ringklocka som man monterade på väggen för att kunna höra när telefonen ringde. Om du har andra telefoner inkopplade är det bara att använda dem som "ringsignal" och sedan svara i din kobra. Det ska inte vara något problem. Din telefon är alltså med största sannolikhet inte trasig. Detta är i varje fall vad jag har fått lära mig av en antikhandlare som specialiserade sig på gamla teknikprylar. Jag tror det stämmer för jag har själv aldrig stött på en gammal kobra som haft hörbar ringsignal. Min pappa hade en mindre samling av originalkobror och det var samma sak med varenda en.

  Svar: Kul med all information, tack!:) Visste inte alls att man var tvungen att ha en signaldosa till. Tyvärr kan jag inte koppla ihop den med vår telefoni då vi har genom IP, de där moderna som man knappt förstår sig på. Så kobran får stå och bara vara vacker.
  RetroIda

 • Khina säger:
  2014-11-25 | 21:01:39
  Bloggadress: http://gamlakonsum.blogspot.com

  Håller med dig... för mig blir det nästan tvärt emot... om det är den röda som är mest poppis så skaffar jag de andra....Motvals kärring!! Vad du behöver är den externa signaldosan - sen är det bara att börja nyttja kobran!!

Kommentera inlägget här: