retroida.blogg.se

FÖLJ MED PÅ FÄRDEN IN I RETRO VÄRLDEN

En hjärtnupen Retroida

Kategori: 506070tal

Det måste vara min nya roll som mamma. Jag har sen det senaste inlägget blivit ännu mera känslosam speciellt nu kring julen och alla minnen, på ett fint sätt. Nu är det Vera som ska få fina traditionella minnen skapade av oss. Det får mig att tänka på hur mycket kärlek jag fått som barn och det är jag så tacksam för. Men det finns även en tanke på de barn som inte får känna trygghet och värme kring sig, det gör mig otroligt ledsen och berörd. 

Vårt graninköp gjordes i Lördags hos en bonde i Sorunda. Vi var där hela familjen, där mötte vi upp mormor och morfar, morbror och moster och alla tre kusinerna! 
Som liten klädde vi alltid granen den 23:e efter att ha städat och donat i hela huset. Men för att få njuta några extra dagar av trädet fick den sin klädnad redan den 20:e. Se så mysigt!!! Man behöver inte alltid göra som man alltid har gjort, gamla traditioner är också till för att förnyas. 
Stora röda kulor nertill, mittemellan stora kullor i mitten och små längst upp.
Vi tänder aldrig granen förns den är helt klar sen sätter vi oss i soffan, jag och Vera medan pappan stoppar i kontakten! I år satt vi båda förväntansfulla och när granen tändes fick mamman en tår i ögat då jag kom på att det var Veras första gran hon såg tändas :) Känslorna ligger väldigt nära till hands måste jag säga. 

Morfar Fritz domherre sitter nu här, högt upp och blickar ut över vardagsrummet.
Och spiran sitter så fint på sin plats. 

Det blev en till gran utomhus också vid entrén. Riktigt mysigt blev det. 

På baksidan kan man skymta lite julbelysning och när mörkret faller in syns också granen ifrån det vänstra fönstret på övervåningen. 
Som det ser ut så får vi ingen vit julafton i år men jag känner ändå att jag har mer julkänsla och känslor inom mig än någonsin. 

Jag önskar er alla en riktigt god jul!!!  

Retrobloggarnas julkalender 2015 Lucka - 18 I juletid väcks många minnen till liv

Kategori: Allmänt

Idag den 18 december är det jag, RetroIda som får äran att öppna dagens lucka och nu närmar det sig, bara 6 dagar kvar till självaste julafton. 

I år har jag en liten hjälpreda med mig, hon är redan fyra månader och heter Vera Ester Iris. Jag sitter här och minns tillbaka på min barndoms jul och Vera ska få fira sin allra första. Hur ska våra traditoner se ut? Är det så att traditioner blir till av tradtioner? 

Jag tänkte bjuda er och min dotter Vera på en liten berättelse på hur det var vid juletid när jag var barn. 

Barndoms julen börjar i den här gamla kofferten. Min mormor Ester packade ned alla sina ägodelar i den och flyttade från Norrland till Stockholm år 1944. 

Idag 71 år senare öppnar vi den och finner gammalt julpynt som väcker många fina minnen hos mig till liv.  
På locket i kofferten har min mormor gjort en markering med tejp där hon har skrivit, väska inköpt för alla mina ägodelar. Resan gick till Stockholm den 14/11- 1944. Och så en liten svensk flagga. Jag kan nästan se min mormor framför mig där hon står på perrongen i väntan på tåget mot den stora staden. 
Och helt ovetandes om att väskan och full med julpynt skulle hamna hemma hos ett av sina barnbarn som skulle vara retrofantast! Nästa sommar fyller vår kära mormor 90 år och hon bor fortfarande kvar i Stockholm! 
När jag var liten minns jag de här kulorna väl för det är riktiga glaskulor och de såg ut som discokulor. Kulorna hängdes upp en efter en med försiktighet nästan så att man höll andan. 
Tomten placerades alltid under granen. Jag tyckte som barn att han såg en aning läskig ut men nu tycker jag att han faktiskt är ganska söt. Jag har ett svagt minne av att min morfar Fritz var den som alltid ställde dit tomten när hela granen var klädd. 
Egentillverkade bollar som glänste. Kanske kallades de för något speciellt men inget som jag minns idag. 
Kartongerna har haft ett långt liv. 
Minns de ovanliga och lite extra vackra dekorationerna. En julkula som inte var rund. De här fick mormor hjälpa till att hänga upp för jag vågade inte, tänk om jag skulle råka tappa en! 
Domherren satt alltid högt upp i granen det var en önskan från morfar Fritz. 
Smällkaramellen har hängt med i alla år sen jag eller min bror Dan var tillverkaren. 
Spiran!  Det sista på granens klädnad som min långa morfar satte på plats på granens topp. Att jag visar den här med pappret om sig är för att få berätta att allt är så bevarat och omhändertaget, jag blir rörd och lite tårögd. Kan nästan känna den speciella juldoften av hushållspappret..... 
 
Här ser ni jag och min bror tillsammans med vår morfar. Tittar man noga kan man se de egentillverkade gnistrande bollarna, glaskulorna och den blåa smällkaramellen. 
Jag minns julen som kärleksfull med mycket glädje tillsammans med släkten och att tomten alltid kom och hade lånat mormors röda morgonrock! :)

Nu har jag en alldeles egen liten familj och jag kommer med glädje föra vidare mina barndomsminnen vid juletid  tillsammans med min man Johans. Min önskan är att kunna skapa samma känsla hos Vera som jag har som vuxen idag kring juletid. 

Här avslutar jag med att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! 

Imorgon välkomnas lucka numer 19  hos Eleonore Lundkvist  elundkvist.wordpress.com

Nedan ser ni en lista på alla retrobloggares luckor i vår adventskalender. 


1 dec – Carina – Precis en sån
3 dec – Anna – Ljuva 50-tal
4 dec – Yvonne – 50-talskeramik
5 dec – Otilia – Fröken Otilias köksskåp
6 dec (sön) Gitte – Bortbytingen
7 dec Martina – Old shit and stuff
8 dec – Emma – Tant Emmas bravader
9 dec – Anna – Retrolux
10 dec – Carin – Audrey Fenn och allt fint
11 dec – Ann-Charlotte – Teak och orkideer
12 dec Cen – Retroknoppen
13 dec (sön) Bill – Billjournalen
14 dec Laura – Orangeriet
15 dec Jan – JJ Form55
16 dec Erik – Faaglarna
17 dec Benny – Porslinsbloggen
18 dec – Ida – Retroidas blogg
19 dec – Eleonore – Eleonor Lundqvists blogg
20 dec (sön) – Eli – Femtiotalsjakten
21 dec – Susanne – Vintage spyglass
22 dec Helén – Retromania
23 dec Carina – Precis en sån
24 dec – Gunilla – Fynd eller ej


Senaste inköpet gör mig fundersam.

Kategori: 506070tal, Loppis, Loppisfynd


Nu sitter jag med mitt senaste inköp från röda korset på Lidingö i handen och funderar. 

Jätte fint litet fat hittade jag men aldrig sett mönstret tidigare. 
Rörstrand komponerad Hertha Bengtsson är min gissning men jag funderar på krumeluren under, ser ut som bokstäverna ua? Ulrica ahlsten? 
Är det någon som vet vad det står för?