retroida.blogg.se

FÖLJ MED PÅ FÄRDEN IN I RETRO VÄRLDEN

Min dröm "bubbla"

Kategori: bubbla, retrobil, retrodröm, volkswagen

Ytterligare en retrodröm har dykt upp i mina tankar och det är att få köra runt i en Volkswagen "Bubbla". En stadsbil som jag kan ta mig fram i här i Nynäshamn och till landstället i Trosa. Hur jag ska få drömmen att bli sann inom kort har jag inte riktigt klurat ut. Men så fort jag har studerat färdigt och kan jobba heltid så ska det sparas, sparas, sparas och sparas.Grå? Grön? eller Gul? Alla är underbart fina färger men jag tror att RetroIda skulle klä sig i en gul ;)
 
Mannen bakom Volkswagen hette Ferdinand Porche. Året var 1939 i september och den första bubblan var klar för provkörning.
Tyvärr satte kriget stopp för cicvil produktion och bubblan producerades bara i 630 exemplar under 1940-45. Istället blev det enbart militär tillverkning av en bil, som var bygd utifrån en bubblas design. Den kallades för "kübelwagen". 
Efter kriget fanns det ett stort behov av bilar! Och bubblan was back och lanserades vid en riktig tidpunkt. De har sagts att många var mycket skeptiska till dess form och utseende. Men överbevisades av bilens många kvaliteter. 
Den 14 oktober år 1946 rullade bil numer 10 000 på gatorna. Speciellt var att direkt efter kriget tillverkades ungefär lika många bubblor på två veckor, som de förgående sju åren tillsammans.
 
Ett viktigt datum för Volkswagens historia är just den 10 oktober år 1946 för då fick bilen för första gången säljas fritt till de personer som hade tillstånd. Dessförinnan var det endast beställningar från tyska myndigheter, postverket, röda korset och andra institutioner som gällde. Inte till privatpersoner. 
 
Volkswagen kom till Sverige på morgonen den 14 juli år 1948. Kontrakt hade skrivits med Scania-vabis. En liten karavan på fyra bilar kom med en av färjorna till Helsingborg. En svart, en grå, en röd och en blå. År 1948 tillverkades 19 220 bilar och den 22 december kom ytterligare en leverans till Sverige och den här gången med 51 bilar. Under år 1949 tillverkades 46 594 bubblor.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Volkswagens_historia_under_1940-talet
 
RetroIda ibland på fynden snubbla snart hoppas hon att få äga en bubbla!!!!!
 

En historisk kollektion

Kategori: 506070tal, ikea, inredning, möbler, årgång

Men oj hur ska jag göra nu? Jag bor alldeles för långt ifrån Göteborg och på Torsdag jobbar jag och det allra jobbigaste är att jag vill ha alla dom tjugotvå formstarka produkterna á la 506070-tal! 
 
Lite extra retrokärlek har jag till den här butterfly fåtöljen som bara är så läcker på alla sätt och vis.
Och till den här lampan med sitt vackra orginalnamn, trinett 1957.

Hur jag ska göra vet jag inte ännu, är nog fortfarande lite i chock. Åker man dit Torsdag kväll kan man undra hur mycket som finns kvar av gobitarna och nu har jag även varit så himlans snäll och informerat alla mina kära retroföljare på bloggen ;) Men vi kanske ses där!
Det är iallfall väldigt trevligt att Ikea förstår att det är detta mode som allt mer kommer att komma tillbaka. Om jag inte får möjligheten att åka dit så kan jag glädjas av att söka efter orginalen på mina loppisbesök framöver i sommar.

Teakbokhylla till retrorummet.

Kategori: Allmänt

Igår fyndade jag stort! 
En teakbokhylla för 225kr köptes på secondhand Bryggan. Jag reserverade den och ringde direkt till mannen min och vi möttes upp där senare på eftermiddagen för att frakta hem den. 
Den gick precis in i bilen! Snacka om att man har ögonmått ;) 
Det var kaos i rummet igår men nu börjar det sakta men säkert se ut som jag vill. För att få in hyllan fick jag köra ut dockskåpet den står nu i sovrummet så länge. Hoppas vi kan flytta till större inom kort! 
Såhär ser det ut just nu och jag är jätte nöjd. 

Bokhyllan ska till mesta dels användas till RetroIdas butik. Hela rummet känns snart som min egna retrobutik, har ju faktiskt en egen ingång till den delen av lägenheten också... Jag drömmer vidare..

Idag på eftermiddagen ringde de ifrån Bryggan och sa att de skulle möblera om i caféterian och att nu var Emmafåtöljerna till salu och jag stod först på listan för att köpa. JA just de! För nästan ett år sedan frågade jag om man kunde anmäla sitt intresse att köpa om det mot för modan skulle säljas någon gång i framtiden. Gissa om jag blev glad!!! En ska jag ha och en ska min mor ha. Dom hämtas på måndag då ska jag visa er skönheterna!